Vigtige Tips Til Førstegangskøbere - HomePal

 | by: Rasmus Albrechtsen

Køb af bolig er for mange en af de største investeringer i livet. Og der er mange begynderfælder at falde i, når du skal købe din første bolig. Derfor bør du forberede dig godt – og det vil vi gerne hjælpe dig med. Derfor har vi lavet 7 gode råd til dig, der skal købe bolig første gang.

1 Rigtig timing kan give dig afslag i prisen

Der er sæsonudsving på boligmarkedet. Antallet af bolighandler er markant højere i sommerhalvåret. Der er derfor også en tendens til, at boligpriserne ligger højere om sommeren. Derfor kan det være en god ide at gå på boligjagt uden for højsæsonen, hvor du har større mulighed for at få et prisafslag. Der er typisk også færre købere at konkurrere med om boligen, hvilket gør købsprocessen mindre stressende. Er du på boligjagt efter en studiebolig, skal du være opmærksom på, at salget af studieboliger typisk har højsæson lige før studiestart. De fleste studier har studiestart i august, mens en række studier har studiestart både i august og i februar. Med rigtig timing af dit boligkøb kan du spare mange penge.

2 Kend dine behov

En målrettet boligsøgning giver som regel det bedste resultat. Derfor er det en god ide at lave en ønskeliste, men vær samtidig opmærksom på, at hvis du vil have alle ønsker opfyldt, kan det tage rigtig lang tid at finde boligen.

Når du laver din ønskeliste, er det en god ide at tænke ud i fremtiden. Du kan bl.a. stille dig selv følgende spørgsmål:

  • Skal boligen være istandsat, eller vil du gerne sætte dig eget præg på boligen?

  • Skal du snart stifte familie og har brug for et børneværelse?

  • Ønsker du at kunne udleje lejligheden uden risikoen for lejenedsættelse hos Huslejenævnet?

  • Skal du snart studere og vil bo tæt på din studieplads?

3 Kend dit budget

Boligjagten starter typisk i banken med en snak om, hvor meget du kan købe bolig for. Banken kan hjælpe dig med at lægge et budget, der tager hensyn til, at du skal kunne blive boende i boligen, uanset om samfundsøkonomien går op eller ned. Med budgettet sikrer du også, at du får sparet op til uforudsete udgifter, fx reparationer og renovering af boligen. Budgettet giver dig også et overblik over, hvor meget din kommende bolig må koste, og hvor meget du kan låne.

4 Boliglån og lånegrænser

Du kan som udgangspunkt ikke låne penge til at dække hele købesummen, når du køber bolig. Bankerne er underlagt regler om lånegrænser, dvs. hvor meget de må låne til dig ved et boligkøb. Lånegrænserne opgøres som en procentsats af boligens værdi. Der gælder forskellige lånegrænser, afhængig af hvilken boligtype som du skal købe.

Lånegrænser i pct. af boligens værdiEjerbolig (lejlighed og villa)AndelsboligFritidsboligUbebyggetgrund
Egenbetaling (minimum)5%5%15%0%
Banklån (maksimum)15%95%10%60%
Realkreditlån (makismum)80%075%40%

Generelt gælder følgende tommelfingerregler:

  • Jo større egenbetaling, desto billigere boliglån.

  • Realkreditlån er billigere end banklån.

Der findes mange typer boliglån med forskellige vilkår om rente, tilbagebetaling mv. Hvis du ikke er erfaren i boliglån, rentesatser og lånevilkår, er det en god ide at tale med flere banker, for eksempel både en stor bank og en mindre sparekasse.

5 Undersøg markedet inden du byder

Hvordan ved du, om en udbudspris er fair eller ej? Det kan være svært at bedømme, hvis man ikke har nogen erfaringer med boligkøb, og derfor er det ekstra vigtigt, at du undersøger markedet, inden du afgiver et bud på en bolig. Lav et pristjek på boliger i området, så du kan se, hvor prisniveauet ligger. På flere boligportaler kan du nemt og gratis få en vurdering af markedsprisen på boligen. Der er f.eks.

Det er nemt at bruge, da du bare skal indtaste adressen på den pågældende bolig, hvorefter der vises et estimat over boligens markedspris.

Prisestimatet er ikke en nøjagtig pris på boligen og er baseret på en række offentlige data. Vær opmærksom på, at der kan være fejl i de offentlige data, som kan påvirke prisestimatet. Samtidig skal du være opmærksom på, at boligen måske er mindre værd, hvis boligen er i dårlig stand, mens boligen omvendt kan være mere værd, hvis boligens badeværelse er renoveret eller køkkenet er nyt. I dette blogindlæg (link) har vi beskrevet, hvordan du kan prisfastsætte boliger. Du kan bruge samme metoder til at undersøge, om udbudsprisen på en bolig er fair.

6 Undersøg boligen grundigt

Undersøg altid boligen grundigt, så du ikke køber en bolig med skader eller problemer, som du ikke kendte til. Ved køb af hus vil du typisk modtage en tilstandsrapport og en elinstallationsrapport, som kan give et fingerpeg om skader og problemer med boligen. Uanset om du har modtaget en tilstands- og/eller elinstallationsrapport, kan det være en god idé at få en person med byggeteknisk indsigt til at gennemgå boligen med dig. Hvis du ikke har et familiemedlem eller en ven, der kan hjælpe, kan du hyre en uvildig byggerådgiver, som typisk tager kr. 4.000-8.000 for at foretage et boligeftersyn. Et grundigt tjek kan spare dig for meget besvær og mange senere udgifter. Hvis gennemgangen afslører skader på boligen, kan det også hjælpe dig med at få et afslag i prisen. Alternativt kan du forlange, at boligsælger reparerer skaderne, inden du overtagelsesdagen.

7 Få professionel rådgivning til købsaftalen

Du bør altid søge professionel rådgivning til købsaftalen. Det vil typisk være en boligadvokat eller en køberrådgiver, der hjælper dig. Den professionelle rådgiver sikrer dig, at alt ved bolighandlen er i orden. Desuden er du dækket af rådgiverens ansvarsforsikring, hvis nu rådgiveren har overset noget i forbindelse med dit boligkøb. Hos HomePal.dk er sikkerhed og ordentlighed vigtigt. Derfor giver vi en gratis boligadvokat til alle boligkøbere, der køber deres bolig via HomePal.dk. Vi står til rådighed for dig, og du kan kontakte os på +45 72 733 222 og på info@homepal.dk.